O nás

Naším cílem je osvěta v oblasti nealkoholických alternativ k lihovinám. Chceme představit tuto relativně novou kategorii a ukázat, že má na trhu své místo stejně jako rostlinné alternativy mléka či masa, káva bez kofeinu nebo nealkoholické pivo.

Viktor Šolc

Viktor měl díky prarodičům ke gastronomii blízko odmala. Rozhodl se na ni zaměřit i při pozdějším studiu, během něhož se seznámil se someliérství a barovou kulturou, jíž nakonec propadl. Dnes je spolumajitelem distribuční společnosti Vikeza Gastro, jež se specializuje na nealkoholické nápoje, ale cizí mu nejsou ani ty alkoholické – provozuje e-shop idrinks, pod hlavičkou Vikeza Gastro nabízí barový catering a pod značkou GinManie pořádá ginové degustace.

Co tě na gastronomii nejvíce baví?

Možnost ochutnávat. Baví mě objevovat nové produkty, nové chutě. Čím divnější, tím lepší. Do portfolia Vikeza Gastro jsem takhle objevil například čirou kolu nebo černý tonik. A také jsme jako první dovezli na český trh nealkoholický destilát Borrago.

Pít, nebo nepít? 

To je otázka… Sklenky dobrého, kvalitního alkoholu se nezříkám, ale nepotřebuji jej ke každodennímu životu. A s tím, jak se zvyšuje kvalita nealkoholických nápojů, včetně nealkoholických alternativ k lihovinám, je „nepít“ čím dál snadnější a přirozenější volbou.

Čím tě oslovily nealkoholické destiláty? 

Rád zkouším nové, neokoukané věci. Navíc se ve Vikeza Gastro specializujeme na nealkoholické nápoje, proto jsem tuhle kategorii nemohl nechat bez povšimnutí. Poslední dobou se navíc stávám i jejím obhájcem – zajímám se o problematiku legislativy a názvosloví, sleduju vývoj celé kategorie a vyhledávám nové produkty. 

Rád bych, aby se nealkoholické destiláty jednoho dne staly běžnou a respektovanou alternativou alkoholických nápojů, podobně jako se dnes nikdo nepozastavuje nad nealkoholickým pivem, sójovým mlékem nebo seitanem a tofu. 

Soňa R. Hanušová

Soňa vždycky seděla na několika židlích najednou. Studovala filozofii a paralelně pracovala za barem a psala divadelní recenze. Později svou lásku ke gastronomii a psaní spojila na pozici šéfredaktorky oborového magazínu Barlife. Současně se podílela na organizaci Prague Bar Show, Ginfestu a Rumfestu. Dnes působí jako novinářka na volné noze, vede vlastní kulturní magazín maomai a je spoluzakladatelkou agentury Double Check Agency, kde se věnuje copywritingu a PR, zejména pro klienty z oblastí gastronomie, kultury a designu.

Co tě na gastronomii nejvíce baví?

Objevování nových chutí, to mám s Viktorem společné. I u mě platí, že čím divnější, tím budu nadšenější. Jednou jsem například zaslechla dva kuchaře, jak se baví o tom, že v jisté skandinávské restauraci servírovali v rámci svého degustačního menu rybí kůže v čokoládě. Od těch dob po nich toužím.

Pít, nebo nepít? 

Alkohol mám ráda. Ostatně, řadu let mě živil a do jisté míry mě živí dodnes. Ale tím, že se mu věnuji v profesní rovině, ocením ve volném čase možnost si skleničku alkoholu nedat. Problém však nastává ve chvíli, kdy nechci rezignovat na chuť. Když v restauraci při dotazu na nealko dostanu na výběr mezi birelem, průmyslovou limonádou a čajem, stane se, že raději zvolím prosecco. I proto chci pomoct Viktorovi vykřičet do světa, že to může jít i jinak.

Čím tě oslovily nealkoholické destiláty? 

Mě na nich baví určitá kontroverze. Jde o novotu, kterou řada lidí zpochybňuje a tvrdí, že jde o předraženou navoněnou vodu. Na druhé straně argumentační škály stojí globální značky jako Diageo, které v roce 2019 akvírovalo Seedlip a v roce 2021 uvedlo na trh Tanqueray 0.0 %. V roce 2024 se k velkým nápojovým hráčům přidal také Beefeater se svou 0.0 verzí. 

Co se chuti i ceny některých produktů z dané kateogie týče, souhlasím, že v tomto ohledu je třeba ještě zapracovat. Vzpomenete si ale, jak vypadaly první televizory, mobilní telefony nebo počítače? A kolik stály? Použít můžeme také aktuálnější a gastronomický příměr – znáte chutnou, a zároveň levnou rostlinnou alternativu masa? Ani já ne. Ale pokroky jsou už dnes znát – a to i v kategorii nealkoholických destilátů. Vše nasvědčuje tomu, že nejde o slepou vývojovou větev.